30 Nisan 2011 Cumartesi

Kraliyet Düğünü .. William & Kate


http://www.muguet-liriodelvalle.blogspot.com/

British Royal Family 'ye (İngiliz Kraliyet Ailesi) olan ilgim Orta 1'de hazırladığım dönem ödevim sonucu başladı. Sonrasında 31 Ağustos 1997'de Prenses Diana Fransa'da öldürülünce bu ilgim daha da arttı. Öldürülünce diyorum çünkü bunun bir trafik kazası olduğuna inanmayanlardanım. Kraliyet Ailesinin mensubu tahtın varisi iki küçük çocuğun, Müslüman kardeşi olamaz diye güzel Prenses'in ve sevgilisinin komploya kurban gittiğine inananlardanım ne yazıkki.

Londra seyahatlerimden birinde Madam Tussaud'da tüm kraliyet ailesi birlikte yer alıp, Diana'nın onlardan ayrı tutulduğunu görünce kanım donmuştu. Bir kez daha haklı olduğumu düşündüm o an. Aynı şekilde Harrods'ta en alt kattaki, Prenses Diana ve Dodi El-Fayed köşesi de size aynı duyguyu çok rahat yaşatabilir..

Bugün Diana'nın minicik oğullarından büyük olanı muhteşem bir düğünle dünya evine giriyor. Bu yazımı yazarken bir yandan BBC'den düğünü canlı olarak izliyorum bir yandan da keşke şuan orda olup izleyebilsem diyorum. Ancak Nisan başında bilet alırken bakmıştım bu tarihler için tüm oteller o zamandan doluydu ..


Düğün henüz başlamadı ancak Westminister Abbey kapısında içeri girmek için sırada bekleyenlerin giysilerini izlemek çok hoş:) Bir kısmı tamamen klasik İngiliz kadınını yansıtırken, bazıları da oldukça modern giyinip sadece başlarına taktıkları kocaman ve güzel şapkalarla giyim kültürlerini devam ettirmişler. Erkekler de aynı şekilde bir lord havasında oldukça şıklar.
Bu şapkalardan en ilginci şuan ekranda gördüğüm pasta şeklindeki kocaman şapka tepesinde "William ve Kate" var. Resmini bulup sizinle paylaşacağım. Zaten bunu da yapmış olmaları çok normal çünkü İngiltere'nin her köşesinde "William &Kate Royal Wedding"e dair biblolar, giysiler, hediyelik eşyalar, fincan takımları vs. gördüm .. Hyde Park'ta dünden beri bekleyen, gelin ve damadı görmeye dünyanın her yerinden gelenler bile süslenip püslenmiş sanki bir davetli gibi ..


Bütün dünyanın dört gözle beklediği, yaklaşık 2 milyar kişinin televizyondan canlı izlediği yılın düğünü nihayet gerçekleşti. Kate'in gelinliği moda yorumcularına göre sade ve zarif olduğu kadar hem moderniteyi hem de geleneksel İngiliz tarzını sembolize ediyordu.


Gelinlik: Aylardır herkesin konuştuğu Kate'in gelinliğini kimin tasarlayacağı ve modelinin nasıl olacağıydı. Lady Di'nin gelinliğini giymeyi reddedip, kendi tarzını ortaya koymak isteyen Kate'e, birçok ünlü modacı çizimler yaptı. Ama o hep suskunluğunu korudu ve düğün gününe kadar büyük bir özenle gelinlik medyadan saklandı.TSİ 11.30 civarında Kate, 101 sene önce yapılan Goring Hotel'in kapısında arabaya binerken, tüm dünya basını büyük bir telaşla o gelinliği görüntülemeye çalışıyordu.Kate'in gelinliği, İngiliz Modaevi Alexander McQueen etiketiyle, geçen yıl Mayıs ayında intihar eden Alexander McQueen yerine başa geçen baştasarımcısı Sarah Burton tarafından tasarlanmıştı. Gelinliğin 2.7m uzunluğunda işlemeli ipek bir kuyruğu vardı. İngiliz ve Fransız kumaşlarının birlikte kullanıldığı, büyüleyici güne damgasını vuracak gelinliğin danteli, Fransız Clunny danteli ile kombine edilerek Kraliyet Enstitüsü'ndeki Nakış Okulu'nda elle işlendi.
Dantelin cinsi ise Diana'nınkinde de olan "İrlanda tarzı Carrickmacross". Bu dantel işlenirken her 3 saatte bir iğne değiştirildiğini, gelinliğin kirlenmemesi için çalışanların yarım saatte bir ellerini yıkadıklarını biliyor muydunuz?
Göğüs ve kol kısımlarında fildişi rengi dantel, gelinliğin geri kalan kısımları ipek ve satenden oluşuyor.
Tasarımı yapan Burton; Kate için; "Catherine Middleton'ın böylesine önemli bir görevi bize vermesi bizi çok heyecanlandırdı. Kendisi çok zarif. Sade ve özel bir tasarım istedi. Gelinlikte kullanılan kumaş ve materyaller İngiliz el işçiliğinin çok özel bir örneğidir." açıklamasında bulundu.
Modacı Karl Lagerfeld de gelinlikle ilgili şu yorumu yaptı."Şık ve zarif. Diana'nınkinden de daha rafine."


Taç: Beyaz kır çiçeklerinden (Gül, devedikeni, nergis,yonca) oluşan bir buket taşıyan Catherine'in pırlantalarla süslü tacı, Prens William'ın büyükannesi Kraliçe Elizabeth Kate'e ödünç vermiş. 1936 tarihli taç, Cartier markası taşıyor ve Kraliyet Ailesi'nin özel koleksiyonunun önemli bir parçası.

Alyans: William'ın Kate'e taktığı alyans ise kraliyet madeninden çıkarılan altından yapıldı. 2.Elizabeth'in, 1920'lerden beri kraliyet yüzüklerinin yapıldığı Clogau St.David's madeninden çıkarılan alyans en az gelin ve tacı kadar göz kamaştırıcı.

Gelinbaşı: Gelinbaşının tasarımcısı "James Pryce".Gelinin ve ailesinin saçlarını yapan ekipte bir de Türk bulunuyor. Hüseyin Öz adlı Fethiye'li kuaför, Chelsea'de "Richard Ward" isimli Kate'in favori salonunda stil direktörlüğü yapıyor.

Küpeler: Armut şeklindeki elmas setin tasarımına ilham verenler ise Middleton ailesi, meşe palamudu ve yapraklarından feyz alınmış.

Ayakkabılar: Alexander McQueen imzalı, dantel kısımları yine Kraliyet Enstitüsü tarafından hazırlandı.

Buket: Beyaz kır çiçekleriyle( Gül, devedikeni, nergis, yonca ve Müge) bezeli buketin tasarımcısı "Shane Connolly".

Buketin çoğunluğu Müge çiçeklerinden oluşuyor .. Tıpkı Grace Kelly'ninki gibi ..



WILLIAM & KATE ÇILGINLIĞI

İngiltere'de Prens William & Kate için 5500 sokak partisi yapıldı. Düğün sırasında sokaklarda güvenlik için 5000 polis yer aldı. Londra'daki tüm elektrik direklerinin üzerindeki kutular, trafik ışıklarındaki kutular ve çöp kutuları didik didik olası bir bomba için açılıp arandı.


Dişinde birşey mi var? Aa bu nedir? William ve Kate dövmesi =))
Şaka değil gerçek .. Bir ingiliz dişlerine 6 saat dişçi koltuğunda kalıp £1,000 ödeyerek William&Kate dövmesi yaptırdı.


Sadece İngiliz halkı değil Güney Amerika Peru'daki Şamanlar da yılın düğünü için çok heyecanlıydı.
Resimden de anlaşıldığı gibi Lady Di'nin de oğlunun düğününde olmasını istemişler tüm Diana sevenler gibi .. hem Diana'nın ruhu ile iletişimde olduklarını belirtmiş hem de Prens'e dua etmişler ..



Hyde Park'ta düğün kutlaması







Düğünün ülkeye maliyetinin 6 milyar sterlini bulacağı tahmin edilirken, 4 günlük resmi tatil ilan edildiği için ekonomik kayıplara da yol açacağı konuşuluyordu. Ancak dün görüldüki dünyanın her yerinden düğünü görebilmek için insanlar Londra'ya akın etmişler. Oda ve uçak fiyatları yapılan alışverişlerle fazlasıyla çıkmıştır ..

Prens Charles ile Prenses Diana 1981'de evlendiği zaman ben dünyada yoktum ama Diana'nın ölümünde o kadar çok gösterilmiştiki görkemli düğünleri, hafızamda kalmış. William ve Kate'in düğünü de 30 yıl sonra anne ve babasınınkinin tekrarı gibiydi. O zaman izleyenlerin hepsi tarih tekerrür ediyor demiştir eminim .. Hafızaları tazelemek için 1981'deki düğünü de ekliyorum ..




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder