6 Mayıs 2011 Cuma

Müge .. İnciçiçeği .. Muguet .. Lirio del Valle .. Lily of the Valley ..

http://www.muguet-liriodelvalle.blogspot.com/

Bloğumun ve gelecekteki markamın ismi   ..  Muguet des bois / Lirio del Valle / Lily of the valley / Müge Çiçeği  sadece kendi adım olduğu için değil mitolojide, astrolojide, bilimde de yer aldığı, modaya ve modaya yön verenlere ilham kaynağı olduğu için bloguma konu oldu ..
1 Mayıs'ta post etmem gereken bu yazıyı gecikmeli de olsa sizlerle paylaşıyorum ..


Efsanelere göre; Adem ile Havva (Adam and Eve) Cennet Bahçeleri'nden (Gardens of Eden) kovulunca, Havva çok ağlar ve gözyaşlarıyla bu bahçede bir çiçek yeşerir.
Müge yani İnciçiçeği (Muguet / Lily of the Valley) ..
Başka bir inanışa göre ise İsa'nın (Jesus) çarmıha gerilişi sırasında, Meryem Ana'nın (Mother Mary) gözyaşları bu çiçeğe dönüşmüştür.


Nymphe Maia - Peri kızı Maia

Çiçeğin bilimsel adı Majalis / Maialis'tir. Mayıs'a ait anlamına gelir .. Eski astroloji kitaplarında, bu çiçek, Merkür (Mercury) egemenliğindedir. Yunan mitolojisindeki koruyucusu ise Nymph (Peri Kızı) Maia'dır. Kahramanların çoğunun anneleri birer Nymphe'dir. Yağmurların ve çiçeklerin perilerinden olan Maia'nın diğer periler gibi nehirlerde, ormanda, kırlarda yaşadığı öne sürülür. Yunanistan'ın güneyindeki dağlık bölge olan Arcadia'da doğan Atlas'ın kızı Maia'nın eşi Tanrı Zeus ( Zeus, göklerin ve yağmurun tanrısıdır. Bulutları biraraya getiren Zeus, onu kızdıranlara attığı şimşeklerle tanınır. Eşi Hera'dır ama çapkınlıklarıyla ünlü tanrının, güzel kadınlara zaafı vardır) , oğlu rüzgar tanrısı Hermes'tir. (Hermes, tanrıların en hızlısıdır. Kanatlı sandaletleri, şapkası ve  büyülü bir değneği vardır. Yeraltı dünyasına ölüleri taşır. Hırsızların ve ticaretin tanrısıdır.) Astrolojide Boğa burcunu temsil eden Maia yıldızı, Orion takım yıldızında bir kış gecesi rahatlıkla görülebilir.



Zambakgiller familyasından olan Müge Çiçeği; dünyada Orta Avrupa'da dağlık ve ormanlık bölgelerde, Asya'da ve Amerika Birleşik Devletleri'nin güneyinde, ülkemizde ise İstanbul, İzmit ve Toros Dağları'nda yaygın olarak yetişir. Boyları 15-30 cm'i bulabilen bu çiçekler nemli ve gölge yerleri sever. Nisan ve Mayıs aylarında, çan biçiminde sarkık, keskin kokulu küçük beyaz çiçekler açan bu bitkinin meyvesi kırmızı ve kokuludur.


Fransa'da Sevgililer her 1 Mayıs günü birbirine Müge Çiçeği verir. (May Day)
Çiçeklerin dilinde Müge, Mutluluğa Dönüş'ü simgeler. Bu gelenek  16. yüzyıl başlarında Charles IX zamanında, (1561) başlamıştır. Kral sarayındaki tüm bayanlara bu çiçeği iyi şans için verirmiş. 1800lerin sonunda tüm dünyada 1 Mayıs İşçi Bayramı olarak kabul edilince, işçiler dahil tüm halk yakalarına Müge çiçeği takmıştır.

1934'te yapılmış bir illüstrasyon

  Tüm süpermarketlerde, yerel gazete, dergilerde Muguet - Lily of the Valley - Mayıs Günü ile ilgili birşeyler görebilirsiniz.1 Mayıs'ta resmi tatil olarak hem İşçi Bayramı kutlanır hem de Mayıs Günü (May Day).
Bu günde sadece sevgililer birbirine bu çiçek demetlerini almaz, yakın arkadaşlar da birbirine "porte bonheur" - "iyi şans çekici" olarak alır.



Fransa'dan tebrik kartları



                                    ..  MODA, KOZMETIK ve MÜGE   ..



Oscar de La Renta - Bahar 2012
Beyaz ipekten straplez gelinliğin üzerinde Müge Çiçeği desenleri var.


 

 
Muguet by Guerlain 1900'ler                                        Muguet by Guerlain 2011
 

Hubert de Givenchy -1955






                                                         Muguet des Bois - COTY



29 Nisan'da Prens William ile Westminister Abbey'de görkemli bir düğünle evlenen Cambridge Düşes'i Kate Middleton'ın gelinliği Monaco Prensesi Grace Kelly'den esinlenilerek yapılmıştır. Prenses Grace'in gelin buketi Müge çiçeklerinden oluşur.








Fabergé Yumurtası  1898 Paskalyası'nda Rus Kraliyet Ailesini simgeliyor.


Lily of the Valley Broş - Tiffany's



1954 Bahar koleksiyonu için Christian Dior markası, Diorissimo adını verdiği parfümünde Müge Çiçeği esansını kullanmış. Bu parfüm aynı zamanda annemin de benim de sahip olduğumuz ilk parfüm olduğundan benim için ayrı bir anlamı var.


Christian Dior 1954


Tresor Lancome içeriğinde gül, leylak, süsen, kediotu ve tabiki Müge

Müge Çiçeği'nin (inci çiçeği), limon kokulu yaprakları koyu yeşil renkte olup, bir çok aile kızlarının adını benim gibi Müge koyar. Kökleri  Kasım ve Mart ayları arasında 2,5 cm derinlikte, 10cm aralıkla dikilir. Rizom denen etli kökleri, toprak altında dallanarak çoğalır. Çizgili yaprakları ve pembe çiçekli olanları da vardır. İlkbaharda çan şeklinde güzel kokulu çiçekler açar. Soğuğa dayanıklıdır. Çiçeklerden sonra açan kırmızı, turuncu meyvaları zehirlidir.
Müge,  modaya ilham kaynağı, parfümlerin ana esansı olmasının yanı sıra Honore de Balzac'ın 1836'da kaleme aldığı  ünlü romanı Lily of the Valley'de yer almış, Queen'in Lily of the Valley şarkısında yerini almış; ayrıca ilaç sektöründe de kullanılmaktadır. Kan basıncını ve akışını düzenleyici etkisi vardır. Tıpta da bir hastalığa ismini vermiştir. Pamukçuk - süt çocuklarında görülen bir ağız hastalığıdır.

Turizm sektöründe ise;
Champ Elysees'de Eiffel Kulesi manzaralı Hotel MUGUET
3 yıldızlı bu otelin bir gecesi 150 Euro'dan başlıyor. ..
Paris'in kalbindeki otelin içindeki her ayrıntıda Müge Çiçeği var. :)



Nice'teki bu daireler de mükemmeller ..




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder