6 Ekim 2010 Çarşamba

Üzülsem mi sevinsem mi H&M Türkiye'ye geliyooorrr..!

  


  Veee sonunda/veee maalesef ; 17.4 milyar dolar cirosu ile dünyanın en büyük perakendecilerinden yurtdışına çıktığımda heyecanla gittiğim sayılı mağazalardan olan, fast-fashion (hızlı moda) kavramını dünyada ilk uygulayanlardan İsveçli H&M( Hennes & Mauritz), 6 Kasım' da Türkiye’deki ilk mağazasını açıyor. Her iki şekilde yazmamın sebebi ise alışveriş yapmaktan, tasarımlarını giymekten mutluk duyduğum H&M'in ülkemize gelmesi hem beni mutlu ediyor hem de herkeste olacağı düşüncesi beni üzüyor ..

   İstanbul’daki ilk H&M mağazası, 2300 m2′lik kapalı alışveriş alanıyla açılmaya hazırlanırken, markanın CEO’su Karl-Johan Persson yaptığı açıklamada, Türkiye’de mağaza açmaktan büyük memnuniyet duyduklarını; ülkemizin  moda bilinci yüksek geniş bir genç nüfustan oluştuğunu, çok ilginç ve büyük bir pazar olduğunu belirtti. Türk markalarına övgüler yağdıran Persson ülkemizin hızlı büyüme potansiyeli ile esnafın hatta seyahat şirketlerinin bile kendilerine rakip olduğunu belirtti. İlk mağaza İsveççede kadın için anlamına gelen ‘Hennes’ olarak Erlin Persson tarafından açıldı. Yani şuanki CEO aileden geliyor. Erkek kıyafet markası satan Mauritz Widforss’un satın alınmasıyla H&M marka adı daha sonra oluştu. Şirket hisselerinin yüzde 37’si aileye, kalan hisselerin büyük çoğunluğu İsveç kilisesine ait. Kiliseyi toplantılarda bir rahip temsil ediyor. İlk mağazasını Norveç'te açan H&M'in baş tasarımcısı Ann Sofie Johansson.

610x.jpg


  Yıllardır Türkiye’ye gelişi tam bir yılan hikayesine dönen, ha geldi ha gelecek diye söylentiler çıkan, nereye açılacağı tam bir muamma olan, ayırttığı mağaza yerlerinin kontratını  bile birkaç kez iptal etmek zorunda kalan, İstinyePark'taki yerini Alman rakibi C&A'ya kaptıran H&M’i, en çok Çin’e uygulanan kotalar Türkiye pazarından alıkoydu. 1947'de kurulan, 37 ülkede 76000 çalışanı olan H&M için Türkiye, markanın faaliyet gösterdiği 38’inci ülke olacak.  Her sezon ünlü tasarımcılar ve moda ikonlarına hazırlattığı koleksiyonlarla adından söz ettiren marka, bugüne dek Madonna, Kylie Minouge gibi ünlü isimlerin yanı sıra İtalyan modacı Roberto Cavalli, Fransız tasarımcı Karl Lagerfeld, İngiliz Stella McCartney, triko kraliçesi olarak bilinen Sonia Rykiel’ın hazırladığı sınırlı sayıdaki koleksiyonlar da ses getirmişti. H&M son olarak ev için mobilya satışına da başladı.

   Fiyat politikasının hemen hemen tüm ülkelerde aynı olduğu H&M, ülkemizde de Avrupa fiyatlarını uygulayacak. Ancak gümrük, vergiler yada kura bağlı küçük farklılıklar olabilir. Aynı koleksiyonu yüzde 80 bütün pazarlara taşıyan kalan yüzde 20 ise iklime bağlı farklı ihtiyaçları karşılayan ürünler olan H&M, Türkiye'de öbür markaları daha sonra mağazalarda boy gösterecek şimdilik öncelik H&M'de. H&M’in en büyük pazarları Almanya(%25), İsveç, İngiltere, Fransa ve ABD olarak sıralanıyor. Türkiye'nin bu ülkeler arasında kaçıncı olacağını zaman gösterecek .. Bir ay sonra Türk pazarına H&M'in girmesiyle, ülkemizdeki rakiplerinin de pabucunun dama atılacağını düşünüyorum ..
Büyük bir heyecanla 6 Kasım'ı bekliyorummm,  çok anlamlı bir günde güzel bir açılış olacak :)




[hm6.jpg]


jimmy-choo-hm02-570x414

                                                   Jimmy Choo for H&M 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder